DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Bolu Kartalkaya Grand Kartal Otelde meydana gelen yangını Meclis gündemine taşıdı.
Yaşanan elim olayı özetleyen Avşar, 21 Ocak 2025 tarihinde gece 03.30 sularında Bolu Kartalkaya Grand Kartal Otelde yangın meydana geldiğini ve resmî açıklamalara göre 76 canımıza mal olduğunu belirtti.
Avşar, “Her ne kadar adli ve idari soruşturmalar devam etse de göz altına alınmalar, bizatihi yangını yaşayanlar, görgü tanıkları ve uzmanların değerlendirmelerine göre çok büyük ihmallerin olduğu kanısı kamuoyunda hasıl olmuştur” ifadelerini kullandı.
Avşar, yangınzedelerin yaptığı açıklamalarda otel yangın sisteminin hiç çalışmadığını ve otelin acil çıkış kapılarının kullanılmaz durumda olduğunu, yangın merdivenlerinin dar ve yetersiz olduğu ve misafirlerin tahliyesini imkânsız hale getirdiğini, teknik altyapısında ve insan kaynaklarında eksiklik olduğunu ve dolayısıyla olayın büyük bir trajediye dönüştüğünü ifade etti.
“İlgili yönetmelik hükümleri bu kadar açık ve net iken söz konusu yangın bir otel yangını olmanın ötesine geçerek sistematik ihmaller zincirini gözler önüne sermiş, yangın yönetmeliklerine uygun olmayan yapılar ve yetersiz denetimler ortaya çıkmıştır” diyen Avşar, “Bu felaket devlet ve özel sektörün bir araya gelerek acil bir yangın güvenliği reformu yapması gerektiğini göz önüne sermiş ve böyle acıların bir daha yaşanmaması için gerekli denetimleri zaruri kılmıştır” değerlendirmesinde bulundu ve Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a bir dizi soru sordu.
“Ülkemizde denetim ve kontrol sorumluluğu Bakanlığınıza ait olan kaç otel, motel, termal tesis, tatil köyü, pansiyon, kamping alanı ve benzeri tesis bulunmaktadır?” diyen Avşar, söz konusu bu tesislerde ilgili yangın yönetmeliğine göre ne sıklıkta düzenli denetim ve kontroller yapıldığını sordu.
Yangın denetimlerinden yağmurlama sistemi ile korunumlu kaçış merdivenin önemine dikkat çeken Avşar, “Bu denetim ve kontroller kapsamında; söz konusu turizm bölgesinde ilgili yönetmeliğin 21 inci maddesine göre bulunması gereken itfaiye birimi, yeterli teknik personel ve müdahale araçları tespit edilmiş midir? Yangın yönetmeliğin en temel iki unsuru olan yangın yağmurlama tesisatı ve en az iki adet korunumlu kaçış merdiveni tespit edilmiş midir?” şeklinde sorular sordu.
Söz konusu otelde sezona hazırlık kapsamında gerekli denetim ve kontrollerin yapılıp yapılmadığını soran Avşar, “Bu çerçevede; yangına karşı dayanımı (direnç), yangına tepki, yangın zonu, yangın kesici, yangın duvarı, yangın güvenlik holü, yangın kapısı, yangın kompartmanı, yangın perdesi, yangın tahliye projesi, kaçış uzaklığı, kaçış yolu, kullanıcı yükü, kuru boru yağmurlama sistemi, korunumlu koridor veya hol, korunumlu merdiven, sulu boru sistemi, son kaçış, yağmurlama sistemi gibi fiziksel yapı noktasında bir ihmal veya eksiklik tespit edilmiş midir? Şayet tespitleriniz varsa nasıl tedbirler alınmıştır?” şeklinde sorular sordu.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 burchaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.