Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-06-02 12:03:25

"Çin artık büyük bir uzay araştırma ülkesidir"

Birleşmiş Milletler (BM) Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi’nin 66. oturumu dün Viyana’da düzenlendi. Çin’in uzay istasyonu ve insanlı uzay uçuş projeleri, toplantıda büyük ilgi çekti.

BM Uzay İşleri Ofisi (UNOOSA) Direktör Vekili Niklas Hedman, Çin Medya Grubu’na (CMG) verdiği röportajda, pek çok alanda Çin’le sıkı iş birliği yaptıklarını ve gelecekte daha fazla iş birliği kazancı elde etmeyi dört gözle beklediklerini ifade etti.

Toplantıda, uzay alanında uluslararası iş birliği, uzay faaliyetlerinin uzun vadeli sürdürülebilirliği, Ay ve diğer gök cisimlerinin keşfi gibi konular ele alındı ve çeşitli ülkelerin uzayın barışçıl kullanımına ilişkin projeleri sergilendi.

Toplantıda, Çinli temsilci, Çin Uzay İstasyonu, uluslararası Ay ar-ge istasyonu, BeiDou uydu seyrüsefer sistemi, insanlı Ay keşif projesi gibi uzay faaliyetlerindeki son gelişmeleri tanıttı.

Niklas Hedman, Shenzhou-16 insanlı uzay aracının başarıyla fırlatıldığını ve Çin’in insanlı uzay uçuşu projesinin uzay istasyonunun uygulama ve geliştirme aşamasına girdiğini hatırlatarak, Çin’in uzay alanında elde ettiği başarıların tüm ülkelerin uzay gelişiminin getirilerini paylaşmasını sağladığını vurguladı.

Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Ofisi (CMESO) ile iş birliğinin çok heyecan verici olduğunu ve bunun diğer ülkelere Çin Uzay İstasyonu’nu kullanma fırsatı verdiğini dile getiren Niklas Hedman, Çin’le iş birliği yaparak dünyanın her yerinden ekipler seçmekte olduklarını ve dünyadaki üniversiteler ve araştırma kurumlarının Çin’in uzay istasyonunda araştırma yapma fırsatına sahip olduğunu belirtti.

Niklas Hedman, Çin’in her zaman büyük bir uzay ülkesi olduğunu ve Viyana’daki BM Şehri’nde “Yutu” Ay gezicisinin tam ölçekli kopyası gibi Çin’in uzay alanındaki kazançlarının kalıcı olarak sergilendiğini kaydetti.

Niklas Hedman, Çin’in gelişmekte olan ülkelerin uzay teknolojisini kullanma yeteneklerini geliştirmelerine de yardımcı olduğuna dikkat çekti. Niklas Hedman, uzay uçuşu yapan başlıca ülkeler arasında Çin’in önemli bir ortak olduğunu ve diğer ülkelerin gelecekte uzay planları formüle etmeleri için sağlam temel oluşturduğunu ifade etti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

,Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 burchaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.